Strache mégsem lesz EP-képviselő3Fénykép© alfahir.hu

Strache mégsem lesz EP-képviselő

, 10 hír, oldalnézet

Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lemondott elnöke nem fogadja el az európai parlamenti választáson szerzett mandátumát – jelentette be a botrányba keveredett osztrák politikus hétfőn, a Facebookon közzétett videoüzenetében.

„Ez nem politikai számítás, és végképp nem valamiféle egyezség eredménye, hanem egy személyesen meghozott döntés” – indokolta elhatározását Strache. A választók bizalma miatt érzett felelősség, a körülmények figyelembevétele, valamint a feleségével, családjával és a bizalmasaival folytatott hosszú beszélgetések után döntött úgy, hogy nem fogadja el az EU-mandátumot.

Strache emlékeztetett a lemondásához vezető, 2017-ben Ibizán illegálisan készített, belpolitikai válságot kiváltó videofelvételre. Felidézte, hogy Sebastian Kurz volt néppárti kancellár egyoldalúan felbontotta a kormánykoalíciót, azonban „nagy árat fizetett érte”, a parlament ugyanis nem sokkal később megvonta tőle a bizalmat. Első alkalommal fordult elő Ausztria történelmében, hogy egy kancellárt bizalmatlansági indítvány nyomán menesztettek.