Szijjártó nem tett le arról, hogy magyar űrhajós menjen a Nemzetközi Űrállomásra2Fénykép© magyarnarancs.hu

Szijjártó nem tett le arról, hogy magyar űrhajós menjen a Nemzetközi Űrállomásra

, 7 hír, 3 oldalnézet

“Mivel az űr Magyarország határain kívül található, ezért külügyi kérdés" - ezzel indokolta az Európai Unió űrtevékenységért felelős minisztereinek pénteki videokonferenciáján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt, hogy miért ő foglalkozik az űrrel kapcsolatos kérdésekkel.

- mondta még Szijjártó, aki kijelentette azt is, hogy továbbra is célja Magyarországnak, hogy az évtized közepéig magyar űrhajóst küldjön a Nemzetközi Űrállomásra. Ennek érdekében egy hosszú távú tudományos missziót indítanak: előbb két projekt keretében egy-egy tudományos műholdat küldenek az űrbe, majd egy tudományos fedélzeti mérőrendszert fejlesztenek, amit a Nemzetközi Űrállomásra telepítenének.

A miniszter jelezte, Magyarország megkétszerezte hozzájárulását az Európai Űrügynökség költségvetéséhez, majd beszámolt a nemzeti űrstratégiáról is, amivel növelni szeretnék a magyar cégek szerepét a szektorban, és hogy az iparág helyet kapott a válságból való kilábalást segítő stratégiai gazdasági programban is.