Találkozott a világ két legnagyobb hatalmának vezetője12Fénykép© hirado.hu

Találkozott a világ két legnagyobb hatalmának vezetője

, 21 hír, 0 oldalnézet

Jo Biden és Hszí Csin-Ping amerikai és kínai elnök úgy döntött a növekvő feszültségek miatt újra felveszik egymás között a katonai kapcsolatot, írja a BBC. A két elnök szerdán találkozott Kaliforniában, ahol a közvetlen, nyílt kommunikáció mellett tették le a voksukat. Több mint egy éve nem találkozott élőben a két vezető.

Biden a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, mostantól bármikor felvehetik a telefont, és közvetlenül meghallgathatják egymást. Kína tavaly szakította meg a kapcsolatot, miután Nancy Pelosi akkori amerikai házelnök Tajvanra látogatott és kritizálta Peking tevékenységét a tajvani területeken. Peking saját területének tekinti az önhatalmúlag irányított Tajvant, és a fenyegetőzések szerint szükségszerűen annektálná is azt.

Az amerikai elnök azt is hozzátette, hogy bár sok nézeteltérés maradt a két fél között a megbeszélések konstruktívnak bizonyultak. A tájékoztatón egy újságírói megkérdezte Bident, diktátornak tartja-e a kínai elnököt, amire úgy válaszolt „annyiban az, hogy egy olyan országot vezet, amely teljesen különbözik Amerikától”.