Több mint 6 milliárd euró gyűlt össze a vírus elleni oltóanyagra3Fénykép© magyarnarancs.hu

Több mint 6 milliárd euró gyűlt össze a vírus elleni oltóanyagra

, 7 hír, 0 oldalnézet

A világszintű eseményt, amelynek az volt a célja, hogy finanszírozási alapot teremtsen a koronavírussal összefüggő gyógyszer- és vakcinakutatásokra, a brüsszeli testület a Global Citizen jótékonysági mozgalommal együtt kezdeményezte.

A bizottság 4,9 milliárd eurós felajánlását a rendezvény fővédnökeként Ursula von der Leyen elnök jelentette be, aki egyben azt mondta: az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy az emberiség a lehető leghamarabb megfizethető oltóanyaghoz jusson. Hozzátette, hogy az EB nem hisz az "oltóanyag-nacionalizmusban", e tekintetben a multilateralizmust támogatja. Szavai szerint a bizottság feladata az oltóanyagok kifejlesztése után meggyőzni a magas jövedelmű országokat, hogy vásároljanak annyi vakcinát, amennyiből az alacsony jövedelmű fejlődő országokat is támogatni tudják.

Boris Johnson brit miniszterelnök az esemény kapcsán úgy nyilatkozott, hogy amikor egy igazán hatékony oltóanyag rendelkezésre áll, akkor a világ vezetőinek erkölcsi kötelességük, hogy azt minden ember számára hozzáférhetővé tegyék.