Tordai Bence: Felállt a demokratikus ellenzéki egység Karácsony Gergely mögött2Fénykép© nepszava.hu

Tordai Bence: Felállt a demokratikus ellenzéki egység Karácsony Gergely mögött

, 5 hír, oldalnézet

Karácsony Gergely nem lépett ki a Párbeszédből – erősítette meg a Népszavának a párt társelnöke. Tordai Bence mindezt annak apropóján mondta, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője, Gréczy Zsolt egy nemrégi ATV-s beszélgetésben „egyszázalékos pártból kilépett főpolgármesternek” nevezte Karácsony Gergelyt. A Párbeszéd – Zöldek társelnöke úgy értékeli, felállt a demokratikus ellenzéki egység Karácsony Gergely mögött, amit nemsokára hivatalosan is bejelentenek.

Senkinek nincs alternatívája, senki sem tud jobb ajánlatot tenni az asztalra, komolyan vehető kihívót felmutatni a jelenlegi budapesti főpolgármesterrel szemben, úgyhogy ideje volt elengedni az ezen való „ugrabugrálást”, és valami hasznosabbra fordítani az energiáikat – fogalmazott Tordai Bence. Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban kifejtette: a Párbeszéd – Zöldek új stratégiát alkotott a választási vereség után, s már megkezdték a megmérettetésre való felkészülést. A kampány során azt szeretnék bemutatni, hogy a zöldpolitika a baloldali világnézet legprogresszívebb irányzata.

A zöld Magyarországról akarnak beszélni. Ami nemcsak a környezetvédelmi kérdésekről, hanem a társadalmi igazságosságról is szól. Ezért is próbálták az általuk képviselt témákat az úgynevezett „zöld világnézethez” kötni – ilyen például az alapjövedelem ügye, a négynapos munkahét vagy éppen a feminista politika. Listájuk élén Jávor Benedek áll, akit Tordai az egyik legfelkészültebb politikusnak tart. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy sokan fognak átszavazni – akár kedvenc pártjuk helyett – egy „zöldlistára”.