Újabb közös légicsapást mért a húszik állásaira a brit és az amerikai légierő7Fénykép© hirado.hu

Újabb közös légicsapást mért a húszik állásaira a brit és az amerikai légierő

, 12 hír, oldalnézet

Ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk, a jemeni húszi lázadók létesítményei ellen korábban már a brit királyi légierő és az amerikai légierő is célzott csapásokat hajtott végre, most azonban Grant Shapps brit védelmi miniszter külön közzétett személyes tájékoztatójában önvédelmi akciónak nevezte a legújabb, közös fellépést – írja az MTI.

Shapps szerint ugyanis a húszi lázadók által a vörös-tengeri hajózás ellen elkövetett sorozatos támadások továbbra is veszélyeztetik a hajózó személyzetek tagjainak életét, és a hajóforgalomban okozott fennakadás tűrhetetlen költségekkel terheli az egész világgazdaságot. A közös fellépés újabb csapást mért a húszik egyébként is korlátozott fegyverkészleteire és a világkereskedelmet fenyegető támadó képességeikre – fogalmaz a brit védelmi miniszter közleménye.

Támadást indított a brit légierő a jemeni lázadók ellen

A londoni védelmi tárca külön ismertetett tájékoztatása szerint a légitámadásban a brit királyi légierő (RAF) négy Typhoon FGR4 harci repülőgépe és két Voyager légi üzemanyag-utántöltő repülőgépe vett részt. A brit gépek Paveway IV típusú precíziós irányított bombákkal támadtak két húszi katonai létesítményt a jemeni főváros, Szanaa repülőtere közelében. A Pentagon közlése szerint az amerikai harci gépek az Eisenhower repülőgép-hordozóról szálltak fel.