Ukrajna visszaállítja a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogait4Fénykép© portfolio.hu

Ukrajna visszaállítja a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogait

, 6 hír, 0 oldalnézet

Fordulópont jöhet a magyar-ukrán viszonyban, már amennyiben az Orbán-kormány tényleg a kárpátaljai magyarok jogainak védelmében élezte ki a konfliktust Ukrajnával. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök ugyanis pénteken bemutatta az ország nemzeti kisebbségeit képviselő meghívottak előtt azt a törvénytervezetet, amely lényegében kiiktatná azokat a passzusokat, amelyek a kisebbségek - köztük a kárpátaljai magyarok - anyanyelvhasználati jogát csorbítja az oktatásban - írja a Telex.

Az ukrán kormányfő ígérete szerint a hétvégén beterjeszti a kisebbségi törvényhez kidolgozott módosító javaslatokat, és azokat a terveik szerint sürgősségi eljárásban december 8-án második olvasatban meg is szavaztatják a parlamenttel. Ezzel a törvény életbe is lépne néhány nappal azelőtt, hogy a december 13-a és 15-e között esedékes EU-csúcs megkezdődik. Mint ismert, ezen a csúcson döntenek arról, hogy a tagjelölt Ukrajna megkezdheti-e az évekig tartó, hosszas csatlakozási tárgyalásokat, amelyet jelenleg leghangosabban az Orbán-kormány ellenez.

Az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség (UMDSZ) megelégedéssel fogadta Denisz Smihal bejelentését. Zubánics László, a szervezet elnöke úgy fogalmazott: