Ukrajnai háború - Scholz és Macron szerint elhúzódhat a háború5Fénykép© hirado.hu

Ukrajnai háború - Scholz és Macron szerint elhúzódhat a háború

, 8 hír, 0 oldalnézet

A világ legrangosabb biztonságpolitikai fórumán a német kancellár kiemelte, hogy folytatni kell Ukrajna támogatását fegyverekkel, "amíg csak szükséges", ugyanakkor meg kell őrizni az egyensúlyt Ukrajna lehető legnagyobb mértékű támogatása és a háború "nem szándékolt kiszélesedésének" elkerülése között. A német kormány változatlanul ezt az irányvonalat képviseli, és mindig egyezteti döntéseit partnereivel - mondta.

Olaf Scholz tévedésnek nevezte, hogy a fegyverszállítások meghosszabbítják a háborút. Az összefüggés fordított, Ukrajna támogatása azt szolgálja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök minél gyorsabban belássa, hogy "imperialista" törekvései nem járnak sikerrel. Ez adhat esélyt a háború befejezésére és "az orosz hódító csapatok visszavonulására" - mondta.

Mindezzel együtt "bölcs" dolog "hosszú háborúra" készülni, és nemcsak Ukrajna önvédelmi képességét kell megerősíteni - fejtette ki a német kancellár, aláhúzva, hogy tartósan a hazai összetermék (GDP) 2 százalékára emelik a védelemre fordított német költségvetési forrásokat,