Ursula von der Leyen évértékelője: itt az ideje, hogy létrejöjjön az egészségügyi unió11Fénykép© infostart.hu

Ursula von der Leyen évértékelője: itt az ideje, hogy létrejöjjön az egészségügyi unió

, 28 hír, 0 oldalnézet

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnökeként szerda reggel tartja első alkalommal az Európai Unió helyzetéről szóló értékelő beszédét az uniós parlamentben (EP), ahol számba veszi az elmúlt év eseményeit, kijelöli a következő időszak brüsszeli prioritásait, majd azokról „vitázik” is a képviselőkkel. Ezúttal nem csak a helyszín különleges (a vírus miatt Strasbourg helyett a brüsszeli épületben ülésezik az EP), hanem a minden év szeptemberében esedékes beszéd politikai-gazdasági kontextusa is, hiszen

Az elmúlt napokban a bizottság felett demokratikus kontrollal bíró Európai Parlament több képviselője is megosztotta a várakozásait Von der Leyen első évértékelőjével kapcsolatosan – írja a Magyar Nemzet. Kedden egy online beszélgetés keretében az EP hazai delegációinak vezető politikusai – Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegációjának vezetője, a Momentum színeiben Cseh Katalin, illetve a szocialista Ujhelyi István – is így tettek.

Deutsch Tamás 2009 óta európai parlamenti képviselő, így elmondása szerint gyakorlatilag már valamennyi elnöki évértékelőt személyesen is hallotta. Az Ursula von der Leyennel szembeni elvárásokról szólva a Fidesz alapító elmondta: mivel hosszú felszólalásról van szó, nem lényegtelen a szónoklat módja és az, hogy az elnök a mondanivalóját miképp tudja minél több emberhez eljuttatni.