Ursula von der Leyennel szemben eljárást kellene indítani2Fénykép© hirado.hu

Ursula von der Leyennel szemben eljárást kellene indítani

, 7 hír, 0 oldalnézet

A szakértő hangsúlyozta: lehetnek ideológiai viták, de ha egy gazdasági infrastruktúrát megbénítani kívánó harmadik országgal szemben egyetlenegy kritikai megjegyzés nem hangzik el az Európai Bizottság részéről, "ott súlyos gondok vannak".

Az Európai Unióban már nem pillér ugyan, de létezik a kül- és biztonságpolitika, ennek van egy főtárgyalója, de "meg sem szólalnak ebben az ügyben", és nem cáfolták napok óta a Washington Post híresztelését. Ezzel szemben a magyarországi jogalkotásra "rögtön reagálni szoktak, ha az nekik nem tetszik" - közölte az alkotmányjogász.

Kifejtette: az ukrán büntető törvénykönyv tartalmazza a terrorcselekmény fogalmát, alapesetben ezért 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, de ha például - és szerinte a Barátság-kőolajvezeték felrobbantása ebbe a körbe esik - szabotázsakció vagy súlyos következményekkel járó terrorcselekmény következik be, akkor akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető az, aki ennek kísérletét vagy előkészületét megvalósítja.