Vasárnap éjféltől részlegesen Románia és Bulgária is tagja a schengeni övezetnek9Fénykép© hirado.hu

Vasárnap éjféltől részlegesen Románia és Bulgária is tagja a schengeni övezetnek

, 17 hír, 0 oldalnézet

Vasárnap nulla órától Románia részlegesen, a légi és a tengeri közlekedésben csatlakozott a schengeni térséghez. Párizsból, Bécsből, Hamburgból, Rómából, Zürichből, Münchenből, Amszterdamból és Genfből érkező repülők lesznek az első schengeni járatok, amelyek vasárnap leszállnak a bukaresti Henri Coandă repülőtéren - írja cikkében a Transtelex.

Mindez azt jelenti, hogy március 31-től nem ellenőrzik azokat, akik a schengeni tagállamokba mennek, vagy oda tartanak. Mindez azt jelenti, hogyx a repülőtereken az utasok azonnal mehetnek a beszállókapukhoz, nem kell felmutatni irataikat a határrendészeknek. Szúrópróbaszerű ellenőrzésekre így is lehet számítani - ezek célja a határokon átnyúló bűnözés, vagy éppen az illegális migráció megfékezése.

Ezen alkalommal a bukaresti nemzetközi repülőterének utastermináljában, az indulási csarnokban egy eseményt is szerveznek. A román kormányfő pénteken, a temesvári nemzetközi repülőtér termináljának felavatásakor azt mondta, győzelem Románia schengeni csatlakozása. Marcel Ciolacu jelezte, a kabinet célja év végére elérni a teljes körű csatlakozást.