Von der Leyen: súlyos szakaszába lépett az energiaválság3Fénykép© hirado.hu

Von der Leyen: súlyos szakaszába lépett az energiaválság

, 5 hír, 4 oldalnézet

A bizottság vezetője hangsúlyozta: csak közös európai válaszlépésekkel lehet csökkenteni a családok és a lakosság energiaköltségeit. Mint mondta, Oroszország Ukrajnával szembeni agresszív háborúja energiabizonytalansághoz vezetett, soha nem tapasztalt szintre emelkedtek az energiaárak. Bár az uniós beavatkozások következtében a gázárak csökkentek valamelyest, továbbra is nagyon magasak, és súlyos terhet rónak az emberekre és a gazdaságra – tette hozzá.

Von der Leyen levelében felvázolta az EU energiaválságra adandó válaszait. A bizottság elnöke a megbízható beszállítókkal, az Egyesült Államokkal és Norvégiával való tárgyalások fokozását sürgette az importált gázért fizetett ár mérséklése érdekében. Hozzátette: a közös uniós gázbeszerzéssel el kell kerülni, hogy a tagállamok túllicitálják egymást a világpiacokon, és ezzel felhajtsák az energiárakat.

Von der Leyen azt javasolta továbbá, hogy a tagállamok az unióval közösen dolgozzanak ki beavatkozási lehetőséget a földgázpiaci árak korlátozására. Az elnök szerint a földgáz nagykereskedelmi árát az EU teljes területén a hollandiai földgáztőzsde (TTF) határozta meg eddig, de az EU megkezdte egy kiegészítő uniós árindex kidolgozását, amely jobban tükrözné az európai energiaügyi valóságot, és ármérséklő hatású piacot biztosítana.