Áder János tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét a Tisza- és Szamos-szennyezésről3Fénykép© portfolio.hu

Áder János tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét a Tisza- és Szamos-szennyezésről

, 12 hír, oldalnézet

Áder János köztársasági elnök levélben hívta fel az Európai Bizottság elnökének figyelmét a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék problémájára. Az államfő levelében - amely szombaton került fel a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjára - emlékeztette Ursula von der Leyent, korábban azt kérte Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnöktől, hogy vessék latba befolyásukat a szennyezés megállítása érdekében.

Áder János ezúttal is hangsúlyozta, a korábbi ígéretek ellenére az elmúlt időszak áradásai ismét nagy mennyiségű hulladékot sodortak át Magyarországra. Ez jelenleg járványügyi szempontból is veszélyes, emellett mind a halászatot, mind a turizmust akadályozza és az élővilágra is súlyos hatással van. Az államfő ismét megjegyezte, hogy a magyar kormány többször kérte már a szomszédos országok hatóságainak segítségét, de ezt az együttműködés hangoztatásán túl kevés érdemi intézkedés és még kevesebb javulás követte.

A szennyezés legfőbb oka, hogy a lakosság a folyók árterébe rakja le a hulladékát - jelezte Áder János. A köztársasági elnök felidézte, hogy