Árvíz-előrejelzőt indít Magyarországon is a Google4Fénykép© portfolio.hu

Árvíz-előrejelzőt indít Magyarországon is a Google

, 9 hír, 0 oldalnézet

Az éghajlatváltozás miatt mind gyakoribbá váló árvizek az emberek biztonságát és megélhetését fenyegető legfőbb éghajlati veszélyek közé tartoznak, és becslések szerint évente több mint 250 millió embert érintenek világszerte, mintegy 10 milliárd dollárnyi gazdasági kárt okozva. A Google korábban már készített egy olyan rendszert, ami segít ezeket előrejelezni. Jó hír, hogy ez mostantól Magyarországon is elérhetővé vált.

A kormányok, segélyszervezetek és magánszemélyek mostantól akár már hét nappal korábban hozzáférhetnek a kritikus információkhoz. Így a Flood Hubnak, a Google platformjának köszönhetően felkészülhetnek az árvizekre és alkalmazkodhatnak a változó körülményekhez. A felület 460 millió ember által lakott területen jeleníti meg a folyóvízi árvizek előrejelzéseit, megmutatva, hogy azok mikor és hol fognak bekövetkezni.

A felület most már olyan régiókat is érint, ahol a lakosság a legnagyobb szálakban van kitéve árvízveszélynek. Ilyen például Hollandia, Vietnám, Mianmar, Laosz és Kambodzsa. Emellett olyan országokat is tartalmaz, ahol jellemzőek a szélsőségesebb időjárási viszonyok, mint amilyen Európában Belgium, Spanyolország és Németország, vagy a közép-amerikai Dry Corridor Nicaraguában, Hondurasban és Guatemalában.