Az eBay-en adta el a British Museum műkincs-gyűjteményének több darabját a múzeum egyik dolgozója tíz éven keresztül3Fénykép© 168.hu

Az eBay-en adta el a British Museum műkincs-gyűjteményének több darabját a múzeum egyik dolgozója tíz éven keresztül

, 4 hír, 0 oldalnézet

Az FBI nyomozást folytat a British Múzeumból származó, feltehetően több száz kincs amerikai vevőknek történő eladása ügyében. A BBC úgy tudja, hogy az amerikai bűnüldöző hatóság 268 olyan tárgy visszaszolgáltatásában is közreműködött, amelyeket a múzeum állítása szerint a tulajdonukat képezik, és amelyeket egy washingtoni gyűjtőnek adtak el – írta meg a BBC.

A British Museum tavaly jelentette be, hogy ősi drágakövek, ékszerek és más tárgyak tűntek el, vagy rongálódtak meg a gyűjteményéből. Az egyik New Orleans-i vevő a BBC-nek elmondta, hogy egy FBI-ügynök e-mailben kért tőle információt két darabról, amelyeket az eBay-en vásárolt. Az FBI-ügynök azt mondta, hogy segítik a londoni rendőrséget (Metropolitan Police) a múzeumból eltűnt vagy ellopott tárgyak ügyében folytatott nyomozásban. A vevő azt mondta, hogy már nincs a birtokában egyik ékszer sem, és nem hiszi, hogy a hatóságok megtalálták volna őket. Az FBI nem kért tőle további információkat.

A múzeum által ellopottnak vélt tárgyak túlnyomó többsége nem volt katalogizálva, és még mindig keresik a módját annak bizonyítására, hogy a gyűjteményükből származnak. Egyes esetekben ez azért lehet, mert a gyűjtők beleegyeznek abba, hogy a tárgyakat a múzeumnak adományozzák, hogy a személyzet vizsgálja azokat, viszont kiállítva nem voltak.