Az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt, hogy leállítja fegyverszállításait, ha nem javít Gáza humanitárius ellátásán4Fénykép© vg.hu

Az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt, hogy leállítja fegyverszállításait, ha nem javít Gáza humanitárius ellátásán

, 5 hír, oldalnézet

A Biden-kormány figyelmeztette Izraelt, hogy ha nem tesz azonnali lépéseket a gázai humanitárius segélyek beengedésére, akkor fegyverszállításai leállításával is sújthatják az országot. Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter közös levele, amelyet Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek írtak, 30 napot ad Izraelnek a segélyezés megkönnyítésére, különben politikai “következményekkel” kell számolnia – értesült a The Guardian.

A négyoldalas levél, amelyet október 13-án írtak, úgy került nyilvánosságra, hogy Barak Ravid izraeli újságíró megosztotta a közösségi médiában. Blinken és Austin a levélben kifejezik aggodalmukat a gázai segélyek átadásának késlekedései miatt, és azt állítják, hogy azok mennyisége több mint 50 százalékkal csökkent azóta, hogy Izrael tavaly márciusban ígéretet tett a szállítások növelésére.

A levél hangsúlyozza, hogy Izraelnek 30 napon belül legalább napi 350 segélyautót kellene beengednie, és humanitárius szüneteket kellene tartania a katonai műveletek során. Ha Izrael nem teljesíti ezeket a követelményeket, az Egyesült Államok politikai intézkedéseket fontolgat, amelyek akár fegyverszállításainak felfüggesztését is magukban foglalhatják.