Az Európai Bíróság elmeszelte az Európai Bizottságot5Fénykép© hirado.hu

Az Európai Bíróság elmeszelte az Európai Bizottságot

, 7 hír, 0 oldalnézet

A luxemburgi székhelyű uniós bíróság pénteken közzétett határozatában megállapította, hogy az Európai Bizottság (EB) megsértette a nyugat-szaharai nép önrendelkezési jogát azzal, hogy kereskedelmi megállapodásokat kötött Marokkóval. Az észak-afrikai ország 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát, a 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban, halban és feltehetőleg olajban is gazdag területet.

A függetlenségéért küzdő Polisario Front mozgalom kikiáltotta a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért a szomszédos Algéria támogatásával. Az Európai Unió (EU) 2019-ben halászati és mezőgazdasági megállapodásokat kötött Marokkóval, amelyek a Nyugat-Szaharából származó termékekre is kiterjedtek.

A bíróság pénteki ítélete szerint a nyugat-szaharai nép beleegyezése a megállapodás végrehajtásába a feltétele azon határozatok érvényességének, amelyekkel az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács az EU nevében jóváhagyta az egyezményt. A határozat hozzáteszi: habár az Európai Bizottság folytatott konzultációkat a megállapodás megkötését megelőzően, a folyamat azonban nem a nyugat-szaharai népet vonta be,