Balog Zoltán a választások utánig várt, hogy interjút adjon a kegyelmi ügyről6Fénykép1Videó© index.hu

Balog Zoltán a választások utánig várt, hogy interjút adjon a kegyelmi ügyről

, 13 hír, 0 oldalnézet

Interjút adott a választások után a 777blog.hu nevű keresztény oldalnak Balog Zoltán volt miniszter, református püspök, amelyben végre beszélt saját szerepéről is a kegyelmi botrányban.

Mint ismert, februárban kiderült, hogy Novák Katalin köztársasági elnökként 2023 áprilisában kegyelmet adott a sajtóban csak K. Endre néven hivatkozott Kónya Endrének, aki korábban a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatóhelyettese volt, ebben a minőségében pedig a pedofil bűncselekményekért elítélt igazgatót, Vásárhelyi Jánost mentegető vallomásokat próbált kicsikarni a gyerekektől. Az igazgatóhelyettest kényszerítés miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Miután kiderült, hogy Novák kegyelmet adott K. Endrének, a botrány miatt végül Novák Katalin és a kegyelmi döntést ellenjegyző Varga Judit igazságügy-miniszter is távozott,  de mint hamar kiderült, az ügyben érintett volt Balog Zoltán volt miniszter is, aki javasolta Nováknak a kegyelmi döntés meghozását. Balog azonban eddig nem nyilatkozott, kerülte a kérdéseket, volt, hogy elmenekült az újságírók elől, ha pedig mégis elkapták, terelő választ adott, miközben a református egyházon belül komoly mozgalom indult azért, hogy mondjon le a püspöki pozíciójáról is.