Elutasították az akkumulátorgyárakról szóló népszavazási kérdést5Fénykép© 24.hu

Elutasították az akkumulátorgyárakról szóló népszavazási kérdést

, 12 hír, 0 oldalnézet

Nyolc szavazattal utasította el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az LMP akkumulátor-üzemekkel foglalkozó népszavazási kérdését, ami így szólt volna: „Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják”.

A 444. hu beszámolója alapján Sasvári Róbert elnök a kezdeményezés megtagadását kérte, mivel szerinte az jogszabály-módosítására irányul, ugyanis megváltoztatná az elrendelendő népszavazási kérdések körét. Elmondta, hogy az önkormányzati törvény a helyi népszavazásra jelenleg is lehetőséget ad, amit akkor kell elrendelni, ha megfelelő helyi választópolgár kezdeményezi.

Az NVB elnöke szerint a kérdés burkolt alkotmánymódosítást foglal magában, ami pedig a tiltott tárgykörökbe tartozik. Az Alaptörvény módosításáról ugyanis nem lehet népszavazást tartani. (A debreceni akkugyár esetében pont elutasította a helyi választási bizottság a Momentum és a Mi Hazánk referendumkezdeményezését.)