Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoport: az Európai Parlament nem lehet a bűnözők menedéke© beol.hu

Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoport: az Európai Parlament nem lehet a bűnözők menedéke

, 5 hír, 2 oldalnézet

A Budapesten elfogott antifa aktivista, Ilaria Salis ellen bűnszervezetben elkövetett három rendbeli, két esetben társtettesként, egy esetben bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat Magyarországon. A per idén tavasszal kezdődött.

A képviselőcsoport közleményében kiemelte: mivel Ilaria Salis június 9-én európai parlamenti mandátumot szerzett, a mentelmi jogára hivatkozva a bíróság a vonatkozó nemzetközi jogszabályok alapján felfüggesztette az ellene folyó eljárást, s kiengedte a házi őrizetből. Ilaria Salis visszatért Olaszországba.

A közlemény Győri Enikőt, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőjét idézte, aki az üggyel kapcsolatban elmondta: a képviselőcsoport tiszteletben tartja az olasz emberek döntését. Határozottan elítéli ugyanakkor azt, hogy az olasz Zöld-Baloldali Szövetség azzal a céllal indította Salist az EP-választásokon, hogy a frissen szerzett mentelmi joga mögé bújva mentesülhessen másfél évvel ezelőtt elkövetett tetteinek következményei alól.