Joe Biden üzent Oroszországnak a NATO-csúcs előtt5Fénykép© portfolio.hu

Joe Biden üzent Oroszországnak a NATO-csúcs előtt

, 7 hír, 2 oldalnézet

Joe Biden beszédében felemlegette az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének történetét a tengelyhatalmak legyőzésétől a hidegháborún és a délszláv háborún keresztül egészen Finnország és Svédország közelmúltbeli csatlakozásáig. A NATO-t egyértelműen úgy határozta meg, mint ami 75 éve a demokrácia védelmi szövetsége -írja az Index a Politico cikkére hivatkozva.

A demokrata elnök kijelentette: 2020-ban, amikor elnökké választottak, csak 9 NATO-ország költötte a GDP-jének 2 százalékát védelemre. Ebben az évben viszont már 23 szövetséges is legalább 2 százalékot költ katonai célokra, néhányan még ennél is többet.

Az elnök az európai szövetségeseknek is üzent válaszként arra, hogy az elnöki versenyben jelenleg esélyesebbnek tartott Donald Trump többször is olyan kijelentést tett, hogy egy esetleges orosz támadás esetén nem fogja megvédeni az európai szövetségeseket. Biden ezzel szemben felemlegette, hogy a 2001.szeptember 11-i terrortámadás után a szövetségesek hűséges barátokként támogatták az Egyesült Államokat a terrorizmus elleni harcban, amit sohasem fognak elfelejteni.