Karikó Katalin: mindig a tudomány volt az érdeklődésem középpontjában12Fénykép© origo.hu

Karikó Katalin: mindig a tudomány volt az érdeklődésem középpontjában

, 17 hír, 0 oldalnézet

Számomra mindig az volt az érdekes, hogy megértsek egy biológiai folyamatot, erre koncentráltam és azzal soha nem foglalkoztam, hogy hogyan léptetnek elő - hangsúlyozta újságírói kérdésre válaszolva Karikó Katalin, aki kutatótársával, Drew Weissman együtt tartott sajtótájékoztatót a Nobel-díj vasárnapi átadását felvezető programsorozat részeként.

"Van aki azt mondja, hogy minden tudós azért dolgozik, hogy ilyen díjat kapjon, de én nem álmodtam semmi ilyen díjról, a többi díjról sem. A tudomány volt az érdeklődésem középpontjában és nem vágytam arra, hogy felismerjenek és elismerjenek vagy megveregessék a vállam" - mondta a biokémikus, akinek Drew Weissmannal az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Karikó Katalin beszélt arról is, hogy mindig nagyon élvezte, hogy kutathat, ami olyan izgalmas, mint egy nyomozás, és ezt szeretné átadni a fiataloknak is.

A nehézségekről szólva, amelyekkel szembe kellett néznie, Karikó Katalin megjegyezte: a Nobel-díjas tudósok közül sokaknak voltak nehézségeik pályájuk során, nem egyedi az esete, az, hogy többször is "lefokozták" vagy elbocsátották. A kutatás érdekes volt, sikerült előrelépést elérni, a laborban sikeresnek érezte magát.