Két éve segíti az Ökumenikus Segélyszervezet és a máltai szeretetszolgálat az ukrajnai menekülteket12Fénykép1Videó© vg.hu

Két éve segíti az Ökumenikus Segélyszervezet és a máltai szeretetszolgálat az ukrajnai menekülteket

, 18 hír, 0 oldalnézet

Legalább félmilliós emberveszteség: Az orosz-ukrán háború vesztségeiről pontos adatok nem állnak rendelkezésre, az elmúlt 24 hónap azonban nagymértékű emberveszteséggel járt. Elemzők szerint Ukrajna 500 ezres, míg Oroszország 1,3 milliós aktív katonai állománnyal rendelkezik, melyből a nyugati sajtó az orosz halott és sérült katonák számát 290-360 ezerre, míg az ukrán oldalon 150-200 ezerre becsüli. A civil áldozatok és sebesültek száma meghaladta a 25 ezer főt.

6 millió regisztrált menekült: A háború kitörése óta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának (UNHCR) adatai szerint az Európában regisztrált menedékkérők száma – tehát, akik már megkapták a menedékjogot – átlépte a 6 millió főt. Ezeknek az embereknek a fő, európai célországai: Lengyelország (956 ezer fő), Németország (1,1 millió fő) és Csehország (381 ezer fő). A menekültek többsége nőket és gyerekeket jelent. Az Ukrajna felől Magyarországra belépőkből csak minden századik polgár folyamodott menedékkérelemért hazánkban.

Az Ukrajnát támadó orosz hadsereg kezdeti sikereit hamar lassú és nehézkes előrenyomulás, majd megtorpanó arcvonalak váltották fel a szívós ukrán védelem nyomán. 2022 nyara óta a háború egyfajta „anyagháborúvá” vált, amelyben döntő szerepet kap a felek rendelkezésére álló fegyverzet, hadianyag és az utánpótlás.