Kimaxolja a Nobel-díjjal járó hírnevet Karikó Katalin – Újabb hatalmas vállalkozásba kezd a magyar kutató4Fénykép© 168.hu

Kimaxolja a Nobel-díjjal járó hírnevet Karikó Katalin – Újabb hatalmas vállalkozásba kezd a magyar kutató

, 7 hír, 0 oldalnézet

„Annyira fejlődik a tudomány, hogy az ismeretek között óriási szakadék alakult ki. Segíteni kell, hogy az emberek jobban megértsék, ami történik, mert a félelem abból származik, ha nem értenek valamit. Magyarországot 1985-ben hagytam el, pontosan nem tudom, mi történik az országban, de nagyon fontos, mit kapunk az iskolában a tanárainktól” – jelentette ki a Nobel-díjas biokémikus, aki újságírók kérdéseire válaszolt.

Karikó Katalin kitért arra, hogy a hit viszi előre az embert, soha nem szabad feladni.

„Számomra a haladást az eltökéltség hozta, a presztízzsel soha nem törődtem. Nagyszerű dolog kutatónak lenni, de a pályát csak annak ajánlom, aki szeret elgondolkodni a problémák megoldásán. Amikor egy kutatónak sikerül valami, az olyan izgalommal jár, amit nehéz szavakba ölteni. Ha megértünk valamit, az megmentheti valakinek az életét, és az sem számít, ha a kutató meg sem éri munkájának eredményét” – jelentette ki.

A magyar biológus amerikai kollégájával, Drew Weissmannal megosztva részesült orvosi-élettani Nobel-díjban az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért. Kérdésre válaszolva  azt mondta, a világon mindenütt előfordult, hogy amíg a pandémia szakértői keményen dolgoztak, mások a televíziós stúdiókban össze-vissza beszéltek. „Sokszor azok terjesztették az információkat, akik nem értenek hozzá, de hasznot próbáltak húzni belőle”.