Magyarország már évekkel korábban teljesítheti a 2030-as klímacéljait – a nap hírösszefoglalója© vg.hu

Magyarország már évekkel korábban teljesítheti a 2030-as klímacéljait – a nap hírösszefoglalója

, 4 hír, 0 oldalnézet

Magyarország már évekkel korábban, 2026-ra teljesítheti a 2030-as klímacéljait - közölte az energiaügyi miniszter Dubajban, az ENSZ klímacsúcstalálkozóján. Lantos Csaba hozzátette: az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es bázisévhez viszonyítva már 37 százalékkal mérsékelte Magyarország. A hatályos vállalás szerint ezt a mutatót 2030-ra 40 százalékra tervezte növelni Magyarország, de a felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv ezt az arányt 50 százalékra javasolja emelni.

A tavalyi 3 után idén 7-re nőtt a magyar egyetemek száma a fenntarthatósági ranglistán – közölte a felsőoktatásért is felelős államtitkár. Hankó Balázs Facebook-posztjában azt írta: a brit Quacquarelli Symonds felsőoktatási rangsor fenntarthatóságot vizsgáló ranglistáján a magyar intézmények közül a legjobb helyen az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem szerepel, megosztozva a 259.

helyen a vizsgált 1400 intézmény közül. Emellett ismét felkerült a fenntarthatósági listára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A Debreceni Egyetem mellett felkerült a listára a Pécsi Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is.