Márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció© bama.hu

Márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

, 5 hír, 0 oldalnézet

Felidézik, hogy az éves alapon mért élelmiszerinfláció 0,7 százalék volt márciusban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által csütörtök közölt adatok szerint. Az elmúlt 12 hónapban gyakorlatilag stagnáltak az élelmiszerárak, amelyhez - a kormányzati és jegybanki intézkedések mellett - a GVH által működtetett online árfigyelő is hozzájárult - írták.

a KSH adatközlése szerint a 14. hónapja tartó dezinflációs folyamat eredményeként 2024 márciusára 3,6 százalékra csökkent az infláció.

A GVH kitért arra, hogy jelentősen csökkent az alapvető élelmiszerek ára. A KSH adatai szerint éves összevetésben a legjobban a liszt (20,3 százalékkal), a tojás (19,7 százalékkal), a száraztészta (13,1 százalékkal), a sajt (13 százalékkal), a tej (11 százalékkal) és a kenyér (10,5 százalékkal) ára csökkent. Éves bázison drágult ugyanakkor a cukor (30,9 százalékkal), a csokoládé és kakaó (11,6 százalékkal), a büféáruk (10,4 százalékkal), a sertéshús (9,1 százalékkal), de az elmúlt hónapokban e termékkategóriák esetében is csökkenő tendencia figyelhető meg.