Meghalt a Vígszínház legendás színésznője12Fénykép© blikk.hu

Meghalt a Vígszínház legendás színésznője

, 16 hír, 5 oldalnézet

Május 26-án, 81 éves korában meghalt Szegedi Erika, aki csaknem 50 éven át volt a Vígszínház tagja. A társulat közleményében azt írta, a színésznő balerinának készült, de később a Színművészeti Főiskolán tanult Pártos Géza osztályában, majd egy évadra a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. Várkonyi Zoltán hívta a Vígszínházhoz, ahol elsőként Dürrenmatt Fizikusok című tragikomédiájában a fiatal ápolónő szerepe várt rá.

A Vígben töltött évtizedek alatt több mint 70 szerepben állt színpadra. Felejthetetlen alakításai közé tartozik Adél Az üvegcipőben, Kata A makrancos hölgyben, Abigail A salemi boszorkányokban, Anna a Platonovban és Roxane a Cyranoban. Munkásságát számtalan szakmai díjjal és állami kitüntetéssel ismerték el.

A Vígszínház beszámolója szerint Szegedi Erika királynői alkata, csodálatos hangja, elsöprő energiája nagy drámai szerepekre predesztinálta, de felejthetetlen alakításokat nyújtott vígjátéki szerepekben is. Mintegy 30 filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást.