Mi is megtapasztalhatjuk az űrutazás izgalmait egy magyar fejlesztésű virtuális űrkabinnal4Fénykép© hirado.hu

Mi is megtapasztalhatjuk az űrutazás izgalmait egy magyar fejlesztésű virtuális űrkabinnal

, 7 hír, 0 oldalnézet

Célunk, hogy élményszinten hozzuk közelebb a diákokhoz a Földet, illetve a Nemzetközi Űrállomás működését. A SpaceBuzz oktatási programmal a természet- és környezetvédelemre, valamint a természettudományokra, a technológiára, a mérnöki tudományra és a matematikára szeretnénk felhívni a gyerekek figyelmét – közölte az eseményen Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, aki elmondta, hogy a tárca 9 millió forinttal támogatta a projekt megvalósulását.

Magyarország az elmúlt években sokat tett azért, hogy a hazai űrszektor felzárkózzon a világ élvonalába. Megötszöröztük befizetéseinket az Európai Űrügynökség (ESA) programjaiba, és az érintett magyar szereplők ezeket szinte teljes egészében vissza tudják hozni hazánkba. Az ESA-ban jelenleg 168 regisztrált magyar vállalkozás, kutatóintézet és egyetem van” – hangsúlyozta Ferencz Orsolya.

Kitért arra, hogy a HUNOR Magyar Űrhajós Program keretében magyar kutatóűrhajós juthat fel a Nemzetközi Űrállomásra, a kiválasztott Kapu Tibor tartaléka Cserényi Gyula lesz, ők nemsokára az Egyesült Államokban folytatják a kiképzést. „Nemrég mindketten kipróbálták a VR űrkabint és kiemelkedőnek értékelték” – jegyezte meg.