Orbán Viktor: Ma háborús tervezés zajlik Brüsszelben3Fénykép© nepszava.hu

Orbán Viktor: Ma háborús tervezés zajlik Brüsszelben

, 6 hír, 0 oldalnézet

Interjút adott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken Orbán Viktor miniszterelnök. A hadsereg megléte szüksége, azok hiánya vezet a háborúhoz, a háború oka a gyengeség – mondta a beszélgetés legelején a kormányfő, amikor a közmédia újságírója a “háborúpárti Nyugatról” kérdezte. “Ha békét akarsz, készülj a háborúra” – vette elő a miniszterelnök azt az érvelést, amelyet már Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is kifejtett korábban a CPAC Hungary színpadán.

A honvédelmi miniszter az Egri csillagokból idézett, és a latintudását is megcsillogtatta.

Oroszország nem bír Ukrajnával Orbán szerint, ha nem lenne erős az ukrán ellenállás, már rég legyűrték volna. A NATO ereje azonban nem összehasonlítható Ukrajnáéval, folytatta a miniszterelnök, aki szerint háborúra való előkészület az esetleges orosz támadás emlegetése a Nyugat részéről, majd történeti kitekintésbe kezdett a második világháború elejéről, amivel “riasztóan sok hasonlóságot” lát. “Ami most Brüsszelben és Washingtonban történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének” – tette hozzá, hogy ezalatt a politikusok nyilatkozatait és a médiát is érti.

Katonákat még nem küldött a Nyugat Ukrajnának, de hónapról hónapra egyre közelebb sodródunk Orbán szerint az ukrajnai háborúhoz, hiszen légvédelmi rakétákat már kapott segélyként Kijev, ez úgy gondolja, jól látható abból, hogyan viszonyul Németország többek között a háborúhoz.