Ötszáz millió eurós bírságot kaphat az Apple5Fénykép© origo.hu

Ötszáz millió eurós bírságot kaphat az Apple

, 8 hír, 0 oldalnézet

Hamarosan 500 millió eurós bírsággal sújthatja az az Apple-t, amiért az megszegett bizonyos EU-s jogszabályokat a zenei streaming-szolgáltatásaihoz való hozzáféréssel kapcsolatban – írja a Financial Times.

Az ügyhöz közel álló emberek az FT-nek elmondták: a bírságot a jövőhónap elején jelentetik majd be hivatalosan – ez lenne az első alkalom, hogy az EU valaha megbírságolta volna az iPhone-ok atyját. A bírságot a híresztelések szerint az Apple azért kaphatja, mert sokáig eltitkolta felhasználói elől, hogy az ő Apple Music szolgáltatásánál vannak olcsóbb alternatívák is a piacon. A vizsgálat még 2019-ben indult, miután a Spotify panaszt tett az Apple eljárásmódjára a versenyhivatalnál.

A bennfentesek szerint a vizsgálat eredménye kimondja majd, hogy az Apple mindezzel visszaélt monopolhelyzetével és megszegte az EU szabad versenyre vonatkozó törvényeit. Az Apple-t ugyan az EU korábban még nem büntette meg a trösztellenes törvények megszegéséért, a francia versenyhivatal egyszer már egy hasonló ügyben először 1,1 milliárd euróra büntette a céget, majd a bírósági eljárás végére ezt az összeget 372 millió euróra mérsékelték.