Szabadon engedték Ilaria Salist4Fénykép© nepszava.hu

Szabadon engedték Ilaria Salist

, 9 hír, oldalnézet

Visszatérhet Olaszországba Ilaria Salis antifasiszta aktivistát, miután megválasztották Európai Parlamenti képviselőnek, írja az olasz La Repubblica. A magyar rendőrség péntek délután eltávolította Salis lábáról az elektromos nyomkövetőt, ezzel szabaddá vált.

A Magyarországon házi őrizetben tartott olasz nő ellen azért folyik eljárás Magyarországon, mert a vád szerint az egyik fő szervezője volt a tavaly februári, kitörés napi utcai támadásoknak - ismeretlenek több neonácinak vélt személyt támadtak meg és bántalmaztak. A nő tagadta a vádakat. Korábban egy Szikra aktivistát is meggyanúsítottak azzal, hogy részt vett egy támadásban, később azonban a vádakról kiderült, hogy alaptalanok.

Salis fogva tartásának körülményei tiltakozást váltottak ki Olaszországban, miután vezetőszáron, megbilincselt kézzel és bokával vezették be a bíróságra.  Salist a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) jelölte az EP-be. Salis több mint 160 ezer szavazatot kapott. A párt célja eleve az volt a jelöléssel, hogy Salist kiengedjék az előzetes letartóztatásból.  Az AVS 6,6 százalékot szerzett a választáson, írja a Telex.