Zacher Gábor szerint óriásit hibáztak az orvosok Varga sérülésénél3Fénykép© nepszava.hu

Zacher Gábor szerint óriásit hibáztak az orvosok Varga sérülésénél

, 4 hír, oldalnézet

Zacher Gábor évek óta dolgozik pitch doktorként, vagyis olyan sürgősségi betegellátóként, aki focimeccseken a kispad mellett ülve figyeli az eseményeket, és rögtön segít, ha baj van a játékosokkal. Szakértőként véleményezte a Stuttgart Arenában dolgozó mentőcsapat vasárnapi munkáját, miután a skót-magyar mérkőzésen Varga Barnabás súlyos sérülést szerzett. A középcsatárt hordággyal vitték le a pályáról, később kiderült, hogy az arccsontja több helyen eltört. Az orvosi csapat azonban eleinte nem vette komolyan a balesetet.

Elmondta, többféle protokoll létezik, a meccs közbeni kisebb, nem életveszélyes sérüléskor általában a csapatorvos megy oda, ő jelez a helyszíni orvoscsapatnak, ha szükség van rájuk. Súlyosabb esetben, például összefejelésnél vagy ha egy játkos összeesik a pályán, a pályaszéli sürgősségi csapat orvosának joga van anélkül odamenni, hogy a játékvezető megállítaná a mérkőzést.

Ezzel párhuzamosan elindul a két hordágyért felelős csapat, mindenféle orvosi felszereléssel együtt – nagyjából ugyanazokkal az eszközökkel, ami egy rohamkocsiban is megtalálható. Ilyenkor első az emberélet, minden más háttérbe kerül, mondta Zacher.