1500 pedagógus taníthat felsőfokú végzettség nélkül3Fénykép© magyarnarancs.hu

1500 pedagógus taníthat felsőfokú végzettség nélkül

, 5 hír, oldalnézet

Közel 1500 pedagógus dolgozhat úgy a hazai oktatási-nevelési intézményekben, hogy nincs diplomája – írja a Népszava Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válasza alapján, amit az LMP országgyűlési képviselője, Kanász-Nagy Máté írásbeli kérdésére adott.

– áll Rétvári válaszában, amiből már nem is olyan nehéz visszaszámolni a valóságot. Az újság szerint a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai alapján azt írja, a 2022/2023-as tanévben 147,2 ezer volt a főállású pedagógusok száma, ennek az egy százaléka 1472, tehát nagyjából ennyien lehetnek azok, akik diploma nélkül tanítanak az iskolákban.

A vonatkozó törvények szerint óvodapedagógus és testnevelő tanár munkakörben, valamint a szakiskolai oktatásban szakmai tanár, szakoktató, gyakorlati oktató munkakörökben van lehetőség a munkakör felsőfokú végzettség nélküli betöltésére. Emellett a tanárképzésben és a tanítóképzésben részt vevő végzős – tehát még felsőfokú végzettség nélküli – hallgatókat is lehet szakmai gyakorlat címén óraadóként, felügyelet mellett alkalmazni.