180 millió forintot találtak a minisztériumi tanácsos széfjében, szerinte a nyugdíjas anyja pénze3Fénykép© 24.hu

180 millió forintot találtak a minisztériumi tanácsos széfjében, szerinte a nyugdíjas anyja pénze

, 6 hír, 3 oldalnézet

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) április végén letartóztatott öt pénzügyminisztériumi pályázatkezelőt hivatali vesztegetés elfogadása bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt. A KNYF több helyszínen tartott házkutatást, amelyben csaknem 150 ügyész és rendőr vett részt. A nyomozók a hivatalos személyektől több mint kétszázmillió forint készpénzt foglaltak le. Az ügyről korábban annyi derült ki, hogy a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget is érinti.

A lefoglalt pénz nagy részét – 190 millió forintot – egyetlen kormánytanácsosnál találták, aki a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumban, a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságán dolgozott – tudta meg a 24.hu. A tisztviselő lakásán tartott széfben 3,5 millió forintot, majdnem tízezer amerikai dollárt (3,3 millió forintot) és több mint nyolcezer eurót (3 millió forintot) találtak.

Továbbá olyan trezorkulcsok is előkerültek, amelyekről azt mondta, hogy a hozzátartozó széfeket az apósa, édesanyja és az ő nevén bérelték. Az ügyészségi dokumentumok szerint a Belvárosi Pénzügyi Zrt.-nél kezelt széfben 180 millió forint készpénz volt.