A szakértő kimondta, amire senki sem számított: lehet még olcsó az energia© kemma.hu

A szakértő kimondta, amire senki sem számított: lehet még olcsó az energia

, 5 hír, 0 oldalnézet

„Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy nem lehet többé olcsó az energia. Szerintem itt is lesz kiigazítás, de ez csak akkor derül ki, ha véget ér az orosz–ukrán háború. Meglátjuk, hogyan áll be a piac” – jelentette ki a Világgazdaság felvetésére Szabó Gábor, a svájci Georg Fischer szerszámgép-üzletága, a GF Machining Solutions magyar és román piacért felelős vezetője. Hozzátette, a következő években már biztosan lesz hatásuk az energetikai beruházásoknak is, a legtöbb vállalkozás tett és tesz azért, hogy csökkentse a fogyasztását.

Az egyéb beruházásokkal kapcsolatban a szakértő már nem ilyen pozitív, hiszen az uniós források hiánya és a magas kamatok miatt azt tapasztalja, hogy a kis- és középvállalkozások kivárnak, és csak a multinacionális cégek aktívak, amelyek kevésbé függnek az uniós pénztől, mert nagyobb a büdzséjük. Eközben Romániában – ahova utal Brüsszel –, a kkv-k is beruháznak, és bár az EU-s forrásokat sem ingyen adják, azért a GF által gyártott, illetve forgalmazott több százezer eurós berendezéseknél jelentős tétel a 35-40 százalékos vissza nem térítendő támogatás.

Az ügyfeleink szkeptikusak, hiszen nagyon régóta húzódik ez a történet, de mindannyian bízunk benne, hogy hamarosan tényleg elhárulnak az akadályok a brüsszeli források elől, mert van igény a gépberuházásokra. Igaz, ezeknek a felhasználása, a pályázatok kiírása és odaítélése több hónapos folyamat, azaz inkább 2024 első negyedévében számítunk olyan megrendelésekre, amelyek az uniós kiírásokhoz kötődnek