Az amerikai külügyminiszter szerint az iráni tábornok megölésével egy küszöbön álló támadásnak vették elejét6Fénykép© portfolio.hu

Az amerikai külügyminiszter szerint az iráni tábornok megölésével egy küszöbön álló támadásnak vették elejét

, 8 hír, 7 oldalnézet

Az amerikai diplomácia irányítója nem bocsátkozott részletekbe, de leszögezte, hogy a Közel-Keleten tartózkodó sok amerikai állampolgár életét mentették meg a péntekre virradóra végrehajtott célzott támadással. "Nem mondhatok túl sokat a fenyegetések természetéről. De az amerikaiaknak tudniuk kell, hogy az elnök (Donald Trump) döntése Szulejmáni kiiktatásáról amerikai életeket mentett meg" - fogalmazott Pompeo.

A külügyminiszter azt mondta, hogy Szulejmáni "összeesküvést szőtt" a térségben "egy nagyszabású merénylet végrehajtására". Ez Pompeo szerint több százak életébe kerülhetett volna. A tárcavezető hangsúlyozta: az iráni tábornok likvidálásával az amerikaiak "nagyobb biztonságban vannak a térségben".

Kiemelte, hogy az amerikai hírszerzés információi vezettek a célzott támadáshoz. "Óriási kockázattal járt volna, ha tétlenek maradunk. A hírszerzés felbecsülte a helyzetet, az elnök pedig határozottan cselekedett az éjszaka" - szögezte le Mike Pompeo.