Brüsszel várja el a napelemes bruttó elszámolás bevezetését3Fénykép© 168.hu

Brüsszel várja el a napelemes bruttó elszámolás bevezetését

, 6 hír, oldalnézet

Brüsszel várja el a napelemes bruttó elszámolás bevezetését; a brüsszeli rendelkezések a jövő évtől kötelezik a tagállamokat a bruttó elszámolás bevezetésére. A brüsszeli irányelvnek megfelelő magyarországi szabályozási tervek finomhangolása folyamatban van, a témában további egyeztetések várhatók - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) kedden az MTI-vel.

Kiemelték, a kormány az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is támogatja a családokat abban, hogy saját fogyasztásukat részben környezetbarát napelemes rendszerek telepítésével fedezzék. A híresztelésekkel szemben a már megvalósult és az újabb beruházások az elkerülhetetlen változások jövő évi életbe lépése után is megtérülnek a háztartások számára - tették hozzá.

A közlemény szerint a 2024. január elsejétől hatályos uniós rendelkezésekhez igazodó hazai szabályozás fő elemei a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tavalyi döntései nyomán már eddig is ismertek voltak. Finomhangolásukon a megvalósult vagy megkezdett fejlesztésekben érintett családok érdekeit figyelembe véve dolgozik az Energiaügyi Minisztérium. Az előkészületben lévő változások lehetővé teszik valamennyi beruházás megtérülését, a szakmai egyeztetések folytatódnak.