Budapestre jön az Apple társalapítója10Fénykép© origo.hu

Budapestre jön az Apple társalapítója

, 17 hír, 0 oldalnézet

Nem csak az Apple-rajongók számára, de a számítástechnika történetében is legendás évnek számít 1976, ugyanis Steve Wozniak ekkor alapította meg az azóta elhunyt Steve Jobs-szal közösen az Apple Computer Inc. vállalatot. Az iparban csak „Wozként” emlegetett mérnök tervezte meg az Apple-I modellt, ami gyakorlatilag a legelső személyi számítógép volt a világon: nem kellett nagyon összeszerelni ahhoz, hogy használni lehessen, elég volt rádugni egy monitorra és egy billentyűzetre, és már készen is volt.

Ezt az alapítás évében piacra is dobták 666,66 dollárért, vagyis 184 ezer forintért, ez volt a legelső Apple számítógép, amivel sikerült megalapozni a cég hírnevét. Igaz, Woz és Jobs a következő évek során többször is összetűzésbe keveredett, ez is szerepet játszott abban, hogy Wozniak 1985-ben végül távozott a vállalattól, épp abban az időben, amikor a Mac alacsony eladásai miatt nehezebb korszak köszönt az Apple-re.

Az almás vállalat nem csak a számítógépek terén alkotott maradandót, de 2007-ben kiszabták az irányt az okostelefonoknak is az első iPhone-nal, ami nem csak a telekommunikációt változtatta meg, de a bankolás kultúráját is. Az iPhone és a hasonló okostelefonok fejlődése hívta életre a fintech fejlesztéseket és a digitális bankolás iránti igényt.