Donald Tusk leállította a Fidesszel tárgyaló néppárti bölcsek munkáját© delmagyar.hu

Donald Tusk leállította a Fidesszel tárgyaló néppárti bölcsek munkáját

, 5 hír, 0 oldalnézet

"Intenzív, érzelmes és egyúttal vitás megbeszéléseket folytattunk, amelyek véleményem szerint eredményre vezettek. Aztán jött Donald Tusk, és egyszerre vége lett mindennek" – nyilatkozott az osztrák Die Pressének Wolfgang Schüssel. A osztrák exkancellár szerint már csak „volt” tagja a Fidesszel tárgyaló néppárti bölcseknek, pedig korábban Joseph Daul kérte fel őt a feladatra. Csalódott a történtek miatt, mert az igazságügyi, illetve az Európai Bíróság joghatóságát érintő kérdésekben is megtalálták a kompromisszumot a Fidesszel.

"Nem lehet sokat hozzátenni Wolfgang Schüssel nyilatkozatához, az egykori osztrák kancellár véleménye is egyértelműen alátámasztja, hogy Donald Tusk volt az, aki felrúgta a Fidesz és az Európai Néppárt korábbi vezetése közötti megállapodást, miszerint közösen fogalmaznak meg ajánlásokat a jövőbeli kapcsolatról" – mondta a Magyar Nemzetnek Deutsch Tamás, aki úgy látja, a Wolfgang Schüssel, Herman van Rompuy és Hans-Gert Pöttering alkotta néppárti testület hiába mondta, hogy jó úton haladnak a dolgok, az Európai Néppárt elnöke szélnek eresztette őket.

Tusk hiába terjesztette, hogy a bölcseknek a magyar kormánypártról szóló jelentése már az asztalán van, végül mindössze egy szóbeli egyeztetés történt velük. A Fidesz egyik alapítója az elmúlt hetek eseményeire reagálva felhívta a figyelmet: az Európai Néppárt elnöke nyilvánvaló hazugságokat állítva támadta a magyar vírustörvényt, majd odáig ment, hogy lenácizta a magyar kormányfőt, sőt a friss nyilatkozatai alapján továbbra sem enged a Magyarországot támadó hangnemből.