Durva bírság lett belőle, hogy a kartellezők csak színlelték a GVH-val az együttműködést4Fénykép© portfolio.hu

Durva bírság lett belőle, hogy a kartellezők csak színlelték a GVH-val az együttműködést

, 6 hír, 3 oldalnézet

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) visszavonta a dunai hajózási kartell egyik szereplőjének 30 százalékos, engedékenység keretében biztosított bírságkedvezményét. A vállalkozáscsoport ugyanis – bár a vizsgálat során elismerte a jogsértést – az eljárás jogszerűségét vitatva utólag megtámadta a hatósági döntést a bíróságon, ezzel világossá tette, hogy szándéka valójában már az eljárás során sem volt együttműködő.

A versenyhatóság leszögezte, eljárásai során változatlanul nyitott az együttműködésre; ennek céljai és törvényi feltételei azonban csak a cégek valódi, teljes kooperációja esetén teljesülnek. A GVH március elején állapította meg, hogy két vállalkozáscsoport jogsértő módon próbálta felosztani a budapesti menetrendszerinti hajójáratok üzemeltetésére kiírt BKV-tendert.

A GVH-vizsgálat egy 2020-as közbeszerzés kapcsán indult, razzia is volt 2021-ben az érintett cégeknél. A vizsgálat során a vállalkozások mindegyike ún. engedékenységi kérelemmel élt, vagyis a jogsértést elismerve, önként feltárta a kartellben való részvételét a versenyhatóság felé.