Elon Musk szabadon felhasználhatóvá teszi a ChatGPT riválisát5Fénykép© portfolio.hu

Elon Musk szabadon felhasználhatóvá teszi a ChatGPT riválisát

, 7 hír, 0 oldalnézet

Még a héten nyílt forráskódúvá, azaz szabadon felhasználhatóvá teszi Elon Musk xAI nevű cége mesterséges intelligencia alapú chatbotját, a Grokot – írja az MTI a milliárdos hétfői X-bejegyzése alapján. A bejelentés néhány nappal azután történt, hogy Musk pert indított a ChatGPT-t készítő OpenAI ellen arra hivatkozva, hogy a cég a mesterséges intelligencia fejlesztését nem az emberiség javára, hanem saját haszonszerzésre használja.

Ezzel a lépéssel a milliárdos nem csupán szabad hozzáférést biztosíthat mindenki számára, hogy kísérletezzenek a technológiát támogató kódokkal, hanem a szintén nyílt forráskódú mesterséges intelligencia modellel rendelkező Metával egy kategóriába helyezheti start-upját. A Google Gemma nevű mesterséges intelligenciás modellje is szabad változtatásokat biztosít a külső fejlesztők számára.

Bár a nyílt forráskódú technológia segíthet az innováció ütemének felgyorsításában, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mesterséges intelligenciás modellek terroristák kezébe kerülve katasztrofális következményekkel járhatnak: vegyi fegyvereket hozhatnak létre vagy egy emberi ellenőrzésen kívül álló szuperintelligenciát fejleszthetnek ki.Musk egy mesterséges intelligencia biztonságos fejlesztéséről szóló tavalyi brit csúcstalálkozón elmondta: egy harmadik félként működő játékvezetőt akar létrehozni a fejlesztések felügyeletére, amely aggályok esetén riasztást küld.