Ezrek tüntettek Moszkvában Borisz Nyemcov meggyilkolásának évfordulóján2Fénykép© magyarnarancs.hu

Ezrek tüntettek Moszkvában Borisz Nyemcov meggyilkolásának évfordulóján

, 5 hír, 0 oldalnézet

Vlagyimir Putyin kormányzásának egyik legismertebb bírálóját Borisz Nyemcovot 2015. február 27-én lőtték agyon az orosz főváros központjában. A kilencvenes években, Borisz Jelcin elnöksége idején a miniszterelnök-helyettesi feladatokat látott el.

A Nyemcov gyilkosság öt, állítólagos csecsen elkövetőjét, köztük Ramzan Kadirov csecsen elnök biztonsági szolgálatának egyik tisztjét 2017-ben 11-től 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélte egy moszkvai bíróság. A néhai politikus családja azonban mindmáig azt gondolja, szerintük egyértelműen politikai indíttatású gyilkosság hátterét valójában nem sikerült megoldani és tisztázni.

"Évről évre újra összejövünk ezen a helyszínen, hogy megmutassunk a hatalomnak: nem felejtettünk és nem fogunk felejteni. Biztos vagyok benne, hogy a célok, amelyekért Borisz harcolt - az oroszok szabadsága, jóléte és méltóságteljes élete - hamarosan megvalósulnak" - mondta a korábbi kormányfő és ellenzéki politikus, Mihail Kaszjanov. A demonstrálók virágokat is elhelyeztek a helyszínen, ahol Nyemcovot agyonlőtték.