Ferencz Orsolya űrbiztos lehet Bajkai István helyett a Fidesz új parlamenti képviselője4Fénykép© index.hu

Ferencz Orsolya űrbiztos lehet Bajkai István helyett a Fidesz új parlamenti képviselője

, 5 hír, 0 oldalnézet

A Fidesz-KDNP listáról Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos lehet esélyes a Fidesz új parlamenti képviselőjének, miután elhunyt Bajkai István  – tájékoztatták az Atv.hu-t kormánypárti források. A pestszentlőrinci temetőben vettek hétfőn végső búcsút Bajkai István fideszes képviselőtől. A Világgazdaság is beszámolt a hírről, hogy ötvenkilenc éves korában elhunyt Bajkai István jogász, a Fidesz alapító tagja és országgyűlési képviselője.

A kormány 2021-ben fogadta el az űrstratégiát. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos 2021. október 28-án jelentette be az űrhajós-kiválasztási eljárás megindítását és a program hivatalos elnevezését, amely a Hunor (Hungarian to Orbit) nevet viseli. A kiírásra több mint 240 pályázat érkezett, közülük 100 jelentkező vehetett részt.

Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállománya végül egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését. A Hunor Magyar Űrhajós Program célja egy magyar kutatóűrhajós feljuttatása a Nemzetközi Űrállomásra, ahol csaknem egy hónapon át döntően magyar fejlesztésű tudományos kísérleteket fog végrehajtani.