Három és fél százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma© origo.hu

Három és fél százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma

, 6 hír, 0 oldalnézet

Márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 3,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit a februári 11,2 százalék után. A kialakult járványügyi veszélyhelyzet és a fokozatosan bevezetett, a kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben tovább élénkült a forgalom, éves összevetésben 12,7 százalékkal emelkedett a februári 10,7 százalék után. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene az előző havi 11,1 százalék után 14,8 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,8 százalékkal bővült a februári 4,2 százalékot követően.

Az iparcikkek döntő részét árusító nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának növekedése jócskán lefékeződött; a februári 11,6 százalék után márciusban 0,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A gyógyszerek és gyógyászatitermékek eladása 48,8 százalékkal nőtt az előző havi 15,8 százalék után, az illatszerboltok eladásainak növekedési üteme 15,5 százalékról 19,0 százalékra gyorsult.