Hiller: a kiállítás csak ürügy volt L. Simon kirúgására2Fénykép© magyarnarancs.hu

Hiller: a kiállítás csak ürügy volt L. Simon kirúgására

, 5 hír, 2 oldalnézet

Hiller István tudomása szerint a Mi Hazánkos Dúró Dóra által gerjesztett feszültség csak apropót adott a kormánynak arra, hogy gesztust gyakoroljon a radikális jobboldal szavazói felé. Hiller István elmondása szerint a valódi ok, hogy L. Simon László egy hónappal ezelőtt a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén megakadályozta a leköszönő elnök, Vashegyi György tiszteletbeli elnökké választását. Hiller elmondta, hogy a kérdés kifejezetten L. Simon közbenjárására került le a napirendről – írja a 24.hu.

„Én nagyon nagy biztonsággal mondom, hogy mivel Csák János miniszter és a Magyar Művészeti Akadémia neves zenész elnöke között egy teljesen más ügyben nagyon erős szakmai kapcsolat van – ez az Zeneakadémia ügye -, ez a szövetség elbírja azt, hogy ha megakadályozza valaki, hogy az elnökből tiszteletbeli elnök legyen, akkor a Fideszen belül bizony ez a társaság kimondottan befolyásos” – fogalmazott Hiller István, aki szerint a World Press Photo kiállítás ügye csak apropó volt.

Mint mondta: „ha ez nem lett volna, akkor később találtak volna más okot”. Hiller István egyébként valószínűnek tartja, hogy a döntés előtt Csák János egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel.