Ismét az Európai Unió reformját és kibővítését sürgette a német kancellár3Fénykép© hirado.hu

Ismét az Európai Unió reformját és kibővítését sürgette a német kancellár

, 4 hír, oldalnézet

A szociáldemokrata politikus beszélt arról is, hogy fokozatosan ki kellene vezetni az egyhangú döntéshozatal szabályát az uniós külpolitikában és adópolitikában. Ugyanakkor elismerte, hogy sok munkát kell fektetni abba, hogy erről meggyőzzenek másokat.

„Mindazonáltal világosan megmondom, ha törekvésünk egy geopolitikai súllyal rendelkező Európa, akkor a többségi döntéshozatal nyereséget, nem pedig veszteséget jelent a szuverenitás szempontjából” – hangoztatta.

Kijelentette, hogy az EU megtartja szavát, ami a tagjelölti státuszt kapott államokat illeti, ideértve több nyugat-balkáni országot, Ukrajnát és Moldovát is. Egy huszonhét, harminc vagy harminchat tagú egyesült Európai Unió több mint 500 millió szabad és egyenlő állampolgárral még erősebben éreztetheti súlyát a világban – húzta alá. Mindemellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a kisebb tagállamok érdekeit. „A jövőben is meg kell hallgatni minden tagállam aggályait, minden más árulás lenne az európai eszme ellen” – tette hozzá Scholz.