Itt a jelentés: Íme a magyar gazdaság jövője, ez a helyzet, erre kell készülni2Fénykép© infostart.hu

Itt a jelentés: Íme a magyar gazdaság jövője, ez a helyzet, erre kell készülni

, 10 hír, 2 oldalnézet

Rontotta idei világgazdasági növekedési előrejelzését a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden ismertetett prognózisában - írta az MTI.

Az OECD - évente kétszer kiadott - előrejelzésében a tavalyi 3,5 százalék után az idei évre 3,2 százalékos, 2020-ra pedig 3,4 százalékos világgazdasági növekedést jelzett előre, több évtizede legalacsonyabb munkanélküliségi ráta mellett. A előző, novemberi előrejelzésben az idei évre nagyobb, 3,5 százalékos, a tavaly májusi becslésében még ennél is jelentősebb, 3,9 százalékos világgazdasági növekedést vártak.

A globális gazdaság növekedésének a lassulása különösen a tavalyi második fél évben vált érezhetővé, a folyamat 2019 eddig eltelt időszakában folytatódott. A kereskedelmi forgalom és a beruházások érezhetően lassultak - különösen Európában és Kínában -, az üzleti és a fogyasztói bizalom romlott, a politikai bizonytalanság szintje magas maradt. A munkaerőpiaci körülmények javulnak, aminek a kedvező hatásai a világ számos országában tapasztalhatóak voltak a háztartások jövedelemnövekedése és lakossági kiadásbővülés formájában.