Jön a sűrű köd, figyelmeztetést adtak ki fél Magyarország országra3Fénykép1Videó© origo.hu

Jön a sűrű köd, figyelmeztetést adtak ki fél Magyarország országra

, 7 hír, oldalnézet

Reggel a Dunántúl nyugati, délnyugati részén, az Alföld északi felén, középső országrészben, Észak-Magyarországon kiterjedtebb ködre, északon eleinte helyenként zúzmarás ködre, ónos szitálásra is számítani lehet, mely napközben lassan, fokozatosan ritkul. A tartós, sűrű köd veszélye miatt több megyére adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Veszélyjelzésük szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére adták ki a köd miatti figyelmeztetést.

Szombat délelőtt lassanként szakadozik, csökken a felhőzet, többnyire feloszlik a köd, de naposabb területek inkább csak az ország kisebb felén valószínűek. Kezdetben az Alföld déli részén kisebb eső még előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire több fokkal 10 fok alatt, a naposabb részeken kevéssel 10 fok felett alakul. Késő estére -2 és +8 fok közé csökken a hőmérséklet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vasárnap az éjszaka képződő köd és rétegfelhőzet nagy része napközben feloszlik, és egyre több helyen kisüt a nap. Egyes részeken azonban tartósabban felhős, párás, ködös maradhat az idő. Számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb a ködös tájakon fordulhat elő szitálás. A déli, délkeleti szél megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon néhol meg is erősödik. A maximum-hőmérséklet többnyire 8 és 14 fok között alakul, de a tartósabban ködös helyeken ennél több fokkal hidegebb is lehet.