Kezdetét vette az idei Bartók Világverseny© delmagyar.hu

Kezdetét vette az idei Bartók Világverseny

, 6 hír, 0 oldalnézet

A résztvevő kvartettek fellépési sorrendjének meghatározásával kezdődött el hétfőn délután a Zeneakadémián a vasárnapig tartó Bartók Világverseny. Az idén vonósnégyes formációk számára rendezett megmérettetés élő fordulói keddtől a Zeneakadémia Solti termében várják a közönséget.

A sorsoláson a Zeneakadémia versenyeinek hagyománya szerint a legfiatalabb induló, a japán Quartet Integra hegedűse, Miszava Kioka húzta ki az elsőként fellépő vonósnégyes sorszámát, amely a bécsi székhelyű Chaos String Quartet lesz a kedden kezdődő elődöntőkben. A többiek betűrendben követik majd az ábécé végéig, majd onnan elölről az egész verseny alatt.

A 2017-ben elindított versenysorozat hatéves ciklusokban valósul meg. A páratlan években a hangszeresek mérettetik meg magukat. Először a hegedűsök szerepeltek, őket 2019-ben követték a zongoristák, 2021-ben pedig a vonósnégyesek. A páros években zeneszerzői verseny zajlik, mindig a következő esztendő hangszeres megmérettetésének megfelelő művekkel. A győztes kompozíciók bekerülnek a repertoárba.