Kiírták a pályázatot az 5-ös metró tervezésére8Fénykép© index.hu

Kiírták a pályázatot az 5-ös metró tervezésére

, 11 hír, 0 oldalnézet

Hétfőn a Budapest Fejlesztési Központ kiírta az ötös metró első ütemének tervezésére szóló tendert, tette közzé közösségi oldalán Vitézy Dávid, a BFK igazgatója. A következő évtized legjelentősebb, közel egymillió budapesti és agglomerációs lakos közlekedését segítő hév-fejlesztéseinek tervezőjét a legnagyobb versenyt biztosító, nyílt európai uniós közbeszerzési eljáráson választják ki.

Vitézy szerint ezek a fejlesztések együttesen adhatják az 5-ös metró koncepció első ütemét. A koncepció lényege a H5-ös, H6-os és H7-es hévek összekötése a belváros alatt, ezzel egy észak-déli, Szentendrétől Csepelig és Ráckevéig tartó gyorsvasúti rendszer létrehozása, melyen akár az Esztergom felől és Kunszentmiklós-Tass felől érkező MÁV elővárosi vonatok is közlekedhetnek majd a jövőben.

A vonal egy összekötő alagúttal lehet teljes a távlatban, az eddig felsorolt munkák elvégzését követően, ennek nyomvonala azonban még nem eldöntött. Az 5-ös metró koncepció befejezését jelentő új összekötő alagutat vizsgáló megvalósíthatósági tanulmány is készül a most megrendelendő munkák részeként, mely kijelöli ennek a távlati fejlesztésnek a nyomvonalát és megállóit.